Om Marknadsföring, Musik och IT

Företag köper falska “likes” till Facebook

Detta har funnits ett bra tag nu, företag som erbjuder falska besökare och klicks till specifika sidor har funnits i många år nu. Även “like” på Facebook är till salu.

Jag kommer ihåg erbjudanden som jag fick på myspace.com som gick ut på att man kunde köpa sig klicks på låtar. Ju fler klicks ju bättre placering på topplistor och mer exponering!

Även besökare och kommentarer till bloggar går det att köpas, flera “stora” bloggare har använt sig av detta och faktiskt blivit kända, jag nämner inga namn nu men det är mer vanligt än ni tror.

Mindre företag med många “likes” på Facebook? då har de betalat för gillandet. Men de flesta människor går faktiskt på detta och tror att det är på riktigt, så det funkar alldeles utmärkt. Det lönar sig att ha många likes, det ger förtroende och flockbeteendet hos människor gör att företag får får ännu fler likes och slutligen fler kunder. Men är det etisk att lura folk på detta sätt? Svaret är nej! det är inte det. Dock skiter väl många i etik och moral när det handlar om vinst och avkastning. Folk dödas dagligen för att företag ska gå med vinst så detta är inget att höja ögonbrynen åt egentligen.

Är man lite vass kan man se igenom sådana fuskförsök, har ett företag onaturligt många likes utan en bra anledning så är det troligen falskt marknadsföring och köpta röster/likes. Ibland kan det se normalt ut också men det är viktigt att inte utgå ifrån hur många likes ett företag har när man väljer att bli kund.

 

 

One Response Subscribe to comments


  1. ittankar

    Visst går det även att köpa kommentarer och blogginlägg om man önskar men det är ändå en väsentlig skillnad mot att köpa likes. Där köper man ofta en unik text där köparen faktiskt vill att den ska fylla en funktion för besökarna. Detta är ett ganska normalt förfarande för många som startar upp ett forum – att man “diskuterar” med sig själv och / eller sina vänner / kollegor till dess att aktiviteten kommer igång på riktigt.

    När det kommer till likes så fyller de ingen som helst funktion om det inte finns personer som verkligen gillar företaget / produkten eller vad nu må vara. Visst kan man tala om trovärdighet i det här sammanhanget men precis som du säger så inger ett litet företag med onaturligt många likes ingen trovärdighet alls. Frågan är om så många bryr sig om likes alls idag?

    May 17, 2012 @ 9:12 pm

Reply

Comments links could be nofollow free.