Om Marknadsföring, Musik och IT

Kampanj: Klimatmanifestet

Jag passerade Kungsträdgården idag och häpnades av Vattenfalls smidiga kampanj som kallas klimatmanifestet. De hade fyllt kungsträdgården med en massa små orangea gubbar som skulle motsvara antal personer som har skrivit under klimatmanifestet. Jag gillar idén skarpt, strålande marknadsföring, varenda människa som gick förbi där stannade till och ville veta vad det där handlade om.

Dock är det lite dumt av Vattenfall att hyckla med den där kampanjen, de vill så gärna visa att de bryr sig om klimatet som alla andra företag som tvingats spela för gallerierna. Men glömmer bort att de har kolkraftverk i Tyskland och Poland? Vad sägs om att avveckla dessa och skryta om det istället för att samla på namnunderskrifter?

Om man läser kommentarerna på deras kampanjsajt så finner man många arga besökare som har genomskådat hyckleriet, så frågan är om kampanjen verkligen gör nytta för företaget eller får en negativ effekt.

“Såg en dokumentär ang kolkraftverk m.m så låg vattenfall bakom stora utgrävningar i tyskland om kol. Rensar bort hela byar pga dom vill åt kolen under där vart folk bor osv.Tycker faktiskt det är riktigt sorligt.”

skriver någon, en annan skriver:

“Skäms över Vattenfall, besuldlar hela Sveriges klimatpolitik. Vattenfalls reklam är riktigt läskig. Vattenfalls Vd lever gott på barnens framtid och bryr sig inte att de som föds nu inte får samma goda förutsättningar som han själv hade som barn. Man blir ledsen. Tänk att han kan skicka upp miljoner ton växthusgaser och inte behöver stå till svars för detta.”

Många fler likadana kommentarar har rasat in på deras sajt, folk är inte så lättlurade after all tänker man. Men med tanke på de siffror de stolt presenterar så har ju Vattenfall lyckats lura en hel del blåögda svenskar till att skriva under, så en viss positiv effekt har kampanjen visat sig att ha i alla fall.

Jag gillade tekniken de använde sig av för att uppmärksamma folket. Sociala bevis funkar alltid, till en viss del.

 

 

One Response Subscribe to comments


  1. Victor

    intressant, men får man verkligen skräpa ner stan sådär? deras dubbelmoral är som Svenska spel.

    Nov 16, 2008 @ 8:07 am

Reply

Comments links could be nofollow free.