Om Marknadsföring, Musik och IT

Lars Vilks Muhammed Bilder – Dödlig PR-kupp

Lars Vilks PR-kupp som innebar att förnedra profeten Muhammed genom att skapa en Muhammed-rondellhund fick enorm uppmärksamhet i hela världen. Publiceringen av bilderna i media ledde till massiva protester i den muslimska världen. Många skriker ett slag för tryckfriheten och demokrati, andra skriker förnedring och respektlöshet mot stor folkgrupp.

Det som får mig att fundera extra kring ämnet är den genialiska draget att genom att göra något så enkelt som en rondellhund kan få en sådan stor global genomslag. Lars Vilks har medvetet gjort detta för att göra reklam för sig själv, han visste vad han gjorde. Dock tror inte jag att han hade räknat med att det skulle bli såpass stort att han inte kunde leva normalt längre och idag  vara tvungen att skydda sig med en yxa mot karaktärer som Jihad Jane. Han kan inte ha tänkt på konsekvenserna ordetnligt.
Han ville vinna islamkritikernas hjärtan som målgrupp och det gjorde han gott och väl, han brydde sig inte om hur muslimerna skulle reagera.

Många i västvärlden ser sådana som Lars Vilks som en symbol för demokrati. Jag anser inte demokrati ger rätten till att man kränker andra och förnedrar andra medvetet. Även om det handlar om publiceringen av ful-konst. Det måste finnas en balans i allting. I väst anses muslimer vara extrema och fundamentalister av folk i allmänhet har jag märkt, folk generaliserar så lätt. Visst, varför ska man bli upprörd och bry sig om något någon “konstnär” har ritat? Även om det är förnedrande?  Ja det låter ju inte klokt nånstans, men det existerar faktiskt extrema grupper som vill använda sådana spektakel som vapen och skäl för att nå sina mål. De är beredda att döda och de är beredda att dö för att nå sina mål. Detta är inga varelser man kan skämta med. När Lars Vilks gjorde sin PR-kupp borde han tänka på konsekvenserna tycker jag, vi får se hur länge han kan klara sig med sin yxa. Visst ska även provocerande konst få finnas, men det kan kosta konstnären dyrt i denna värld som är långt ifrån perfekt som man kan komma. Vore bra då att man är lite försiktigt med sina extrema PR-kupp.

Därför är det livsviktigt att planera väl och långsiktigt när man ska syssla med gerillamarknadsföring och liknande PR-kupp som man vet att kommer att uppröra folkgrupper. Annars kan man bli tvungen att gömma sig uppe i vinden med en yxa i handen resten av livet.

3 Responses Subscribe to comments


 1. Muslim

  Må han brinna i helvetet

  May 12, 2010 @ 8:49 pm


 2. Anonymous

  Vilks for president

  Oct 08, 2010 @ 2:09 pm


 3. Anonymous

  mycket bra skrivet!

  Nov 21, 2010 @ 9:27 pm

Reply

Comments links could be nofollow free.