Om Marknadsföring, Musik och IT

PR för Pirater!

Jill Sjölund på Aftonbladet har skrivit en överdriven vinklad artikel om Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge. Artikeln som få kan missa ligger först på webbplatsen och fontstorleken på rubriken är det största jag nånsin har skådat på Aftonbladet.se.  Det är för mig förvånande hur sådana artiklar godkänns av högre chefer för publicering. Visst vill de ha säljande artiklar och säkerligen jublat över denna, men att skriva i särintresse och att grovt vinkla saker till det yttersta skadar ju trovärdigheten för en tidning. Inte för att de har någon hög trovärdighet i allmänhet men hur långt vill de sjunka egentligen?

Lever på att tigga” lyder rubriken med en bild på Falkvinge bredvid. “Piratpartiets ledare ber sina medlemmar om pengar – och sex” så ser länken ut nedanför rubriken.

Alla partier tigger mer eller mindre pengar från medlemmar om de inte är statligt finansierade. Inga konstigheter där. Att skriva “Lever på att tigga”  kan passa alla politiska partier, för det är det de gör. De lever på skattepengar eller så ber de om donationer. Det gäller välja sina ord noga! Obama har tiggat miljarder exempelvis, men honom vill ju ingen smutskasta, inte än i alla fall.

Jill Sjölund berättar hur Rickard bor i en stökig lägenhet med kondomer på golvet i en risig höghus i Sollentuna och skriver hur Falkvinge raggar tjejer. Ett tydlig försök att smutskasta och förlöjliga Piratpartiet som varumärke. Detta är så tydligt gjort, medvetet eller omedvetet, med baktankar eller inte. PR-mässigt är denna artikel guldvärt för Piratpartiet. Artikeln väcker sympati när människor genomskådar ABs smutskastning och detta är till Piratpartiets fördel, motsatt effekt alltså. Många nya röster kommer Piratpartiet att få efter den här artikeln antagligen. Om man läser kommentarerna på artikeln så märker man att nästan alla genomskådat Jill Sjölunds subjektiva artikel och ger Piratpartiet kredit. Förutom de som sympatiserar med högern vilket är inte så konstigt. Intressant att en sådan negativ artikel kan få motsatt effekt och faktiskt gör nyttig PR för ett varumärke.

Personligen är inte jag någon anhängare till Piratpartiet, kommer troligen inte ens rösta alls då jag inte har någon förtroende för någon parti idag.

Artikel: “lever på att tigga”

Reply

Comments links could be nofollow free.