Om Marknadsföring, Musik och IT

Sony Music rear ut upphovsmän men stämmer ThePiratebay

Magnus Uggla har i sin blogg attackerat Sony Music för att de billigt har sålt upphovsmännens rättigheter till Spotify och nu äger 6% av Spotify som är värderat 2 miljarder kronor idag.  Han hotar med att ta bort sina låtar från Spotify då ersättningen han har fått varit alldeles för lågt.

Stora skivbolag är ju endast ute efter pengar och skiter fullständigt i Artister och upphovsmän verkar det som, eller snällare sagt… även om de gillar sina artister så är det ändå pengar som går före. 6% av Spotify är stora pengar för skivbolagen, men artisterna får inte ett skit av de pengarna. Dessutom stämmer skivbolagen fildelare till höger och vänster på fantasisummor, de pengarna går heller inte till upphovsmännen, utan räknas som ersättning för förlorad inkomst för skivbolagen.

Vad tjänar en artist som Uggla på att ha sina låtar på Spotify?  en hel del reklam för honom som artist och eventuellt fler fans som senare går på hans konserter eller kanske tom köper hans låtar.  På så sätt tjänar även Uggla på detta. Men efterom han känner att han blir blåst av Sony så har jag en viss förståelse till varför han inte vill ha sina låtar där.

Artiklar:

Läsarna: Uggla har fel om Spotify

Magnus Uggla ursinnig över spotify och Sony Music

Magnus Uggla

Magnus Uggla

2 Responses Subscribe to comments


 1. jörgen f

  Lägg ut dina låtar gratis uggla. sen har du ett inbetalningkonto där man kan sätta in det man tycker dina låtar ska ha betalt….alternativt samla in pengar till nästa albums prod kostnader. när tillräckligt många fans har betalat in så….kommer nya albumet snart.

  om du e poppis kommer du få massor av stålar och ALLT går till dig (inte bara 4% då inget skivbolag tar 96%) dvs 4%+96%=100%. Då har du råd att köpa in studiotid oc musiker och mixare, alternativt göra ett avtal att de får en del av det som folk betalar in…

  Om du inte är poppis längre fpår du skriva bättre låtar eller göra nåt annat.

  en fråga. är MU anställd med månadslön, då får man betalt lika varje månad med säkerhet varken mer eller mindre.

  Har man ett royaltyavtal beror ju ersättningen helt på hur bra eller populär man är…..

  har man sålt sig till ett uselt skivbolag ja då har du fått göra din musik men blir utsugen.

  lyckadesd man inte eller ville inte sälja t sig billigt så fick man stå där utan skivkontrakt och spela i gatuhörnen.

  Idag kan ALLA ge ut sin skiva oavsett vad ett uselt skivbolag säger.

  det är ättre idag, mer demokratiskt och mer rättvist att artisterna SJÄLVA tar betalt och får hela summan själva på varierande sätt….

  Ju fler folk som lyssnar på en artist desto bättre betalt får denne. Om det är för dåligt kan man ju göra som Magnus eller Bob Dylan. Tacka nej.

  Aug 13, 2009 @ 5:11 pm


 2. E-mannen

  Helt rätt av Uggla att gå ut och dissa Spotify.
  Får han inga pengar av dem, så ska inte Spotify ta pengar av oss heller. Han gör helt rätt som uppmanar folk att hellre ladda ner från TPB!

  Aug 14, 2009 @ 12:55 am

Reply

Comments links could be nofollow free.